Het Sterfproces

In de aanwezigheid van de dood, de acht stadia van het sterfproces

7 juli 2011

Death -
 by Alex GreyDit artikel is er voor u, zodat u het sterven kan begrijpen en ziet hoe u het beste ermee om kan gaan, of u nu zelf binnenkort verwacht te sterven of een dierbare van u.

Sterven is de separatie tussen het fysieke lichaam en het lichtgevende lichaam. Het lichtgevende lichaam, wat de ziel is, is het unieke bewustzijn van een individu. Met dit lichtgevende lichaam transmigreerd mee slechts een uiterst subtiel niveau van het verstand van het individu.

Iemand's verstandelijke instelling, de focus van het bewustzijn, is van belang op het moment van sterven, zodoende is het uiterst belangrijk om met een kalm en vredig 'verstand' te sterven; wanneer mogelijk met sterk overheersende spirituele of positieve gedachtes.
Het is daarom van belang om het stervende individu te kalmeren, om positieve dingen te zeggen, en dat alles in orde is, dat de tijd is gekomen en het is oke om door te reizen naar de volgende bestemming, om deze plek los te laten, en meen het. Het kan geen kwaad om de bestemming "de hemel" te noemen.

Het lichaam stopt met ademen, het hart stopt met kloppen, de arts verklaard het individu als dood. Maar, de dood is nog niet gekomen en heeft nog enkele stadia te gaan, voorafgegaan door een aantal andere stadia.
Wanneer u aanwezig kan zijn tijdens het sterfproces van een dierbare, let op de volgende tekens en begrijp dat elke stap een gezond, passend onderdeel is van het zo bedoelde sterfproces.
Wanneer u niet aanwezig kan zijn tijdens het sterfproces van een dierbare, weet dan dat uw positieve energie het enige is dat u hem/haar zou kunnen geven, dat dit iets is dat hij/zij met zich mee kan nemen, mee die subtiele wereld in.

Na conceptie loopt de formatie in stadia van het subtielste naar de hardere materie, maar tijdens het sterfproces is er een ontbinding gaande van de hardere materie naar het subtielere. De vier elementen aarde (hardere substanties van het lichaam), water (lichamelijke vloeistoffen), vuur (lichaamswarmte) en wind/lucht (energie/beweging) degenereren en lossen op in volgorde, elk gepaard gaande met externe tekens en interne visioenen tijdens elk stadium.

De acht stadia van het sterfproces

1. De factor van het element aarde begint zich op te lossen. De ogen worden onhelder. De stervende krijgt moeite om goed te kunnen zien, alles begint wazig te worden. Aanwezige dierbaren zijn slechts van dichtbij qua uiterlijk te herkennen. Vervolgens worden de ogen droog en neigen naar open te blijven staan, want de impuls om te knipperen zal vervagen. De stervende zal alles in de kamer zien als zijnde een mirage in de woestijn die is veroorzaakt door de hitte van de zon. Het beeld dat hij/zij zal zien zal zich in rustige golvende bewegingen voordoen en wazig zijn. Alles zal wazig zijn, zijn/haar zicht zal het van zich af laten weten, de ogen zullen zich in de droge staat bevinden. Het lichaam doorgaans dunner, gekrompen en zwak; het gewicht van kleding of lakens kan als onplezierig worden ervaren. Zijn/haar innerlijke visioen zal zijn dat van een wazige omgeving.

2. De factor van het element water begint zich op te lossen. Het gehoor begint af te zwakken, de stervende zal moeite hebben met het opvangen van de geluiden in de omgeving. Het gevoel in zowel de armen als de benen zal vervagen, want de vloeistoffen van het lichaam beginnen langzaam aan op te drogen en het hele lichaam zal gevoelloos worden. Zijn/haar gehoor zal het van zich af laten weten terwijl het bewustzijn zich steeds meer naar binnen zal keren, naar wat zich daar aan het afspelen is ipv. wat er zich buiten hem/haar aan het afspelen is. Zijn/haar innerlijke visioen zal het beeld van rook tonen, rook die de wazige omgeving zal gaan vullen.

3. De factor van het element vuur begint zich op te lossen. Het reukvermogen begint af te zwakken, de vertering in het maag-darmstelsel stopt. Het verstand stopt met het zich bezighouden met de zaken des levens, innerlijke kalmte neemt hierdoor toe. De inademing zwakt af, de uitademing neemt in kracht toe. Het reukvermogen valt weg. Vanaf dit punt zullen de namen van de mensen er niet meer toe doen voor het verstand, dit dankzij een belangrijke verschuiving van bewustzijn waardoor namen niet meer herinnerd worden. Zijn/haar innerlijke visioen is dat van een met rook gevulde omgeving, nu zullen er rode vurige vonken te zien zijn, dansend als de vonken van een groot vuur. Stelt u zich een donkere heldere nacht zonder wolken voor, en dan de vonken van dat grote vuur, dat is wat hij/zij zal zien.

4. Het laatste element, de factor van het element wind begint zich op te lossen. De tong, samen met de andere lichamelijke zintuigen, zwakken af. In dit vierde stadium stopt de ademhaling en zal de energie/wind zich naar het hart verplaatsen. De stervende kan zich in dit stadium niet meer bewegen, de smaak in de mond en het gevoel in het lichaam vallen weg. Hij/zij is zich niet meer bewust van de omgeving en de mensen die daarin aanwezig zijn, terwijl het innerlijke visioen door zal gaan. Zijn/haar innerlijke visioen bestaat nu uit dansende vonken die overgaan in een stervende vlam (de arts zal hier het individu als dood verklaren).

5. Het bewustzijn begint zich op te lossen. De energie/wind boven het hart bewegen zich naar het centrale kanaal (het innerlijke oor/interne orgaan van het bewustzijn zelf). Zijn/haar innerlijke visioen veranderd in die van puur wit.

6. Het verstand van het puur witte begint zicht op te lossen. De energie/wind onder het hart bewegen zich ook naar het centrale kanaal. Zijn/haar innerlijke visioen zal veranderend van puur wit naar een prachtige rode gloed, zoals die van een mooie zonsondergang onder een heldere zwarte hemel. Deze rode gloed zal het gehele visioen vullen.

7. Het verstand van de toenemende rode gloed begint zich op te lossen, de energie/wind verzamelen zich in zijn/haar hart. Zijn/haar innerlijke visioen veranderd in die van totale duisternis, zoals een heldere nachtelijke hemel zonder sterren.

8. Het verstand van de zwarte duisternis - zijnde nabij bereiking - begint zich op te lossen. Energie/wind lost zich op in een uiterst subtiele vorm in zijn/haar hart. Zijn/haar innerlijke visioen veranderd van die van duisternis naar die van het meest prachtige heldere licht welke komt als een vage gloed in de verte, zoals de witte gloed afkomstig van de volle maan. Dit licht zal het gehele visioen gaan vullen.

Adviezen voor na het overlijden

Nu zijn de stadia van het gehele sterfproces doorlopen, het sterven is afgerond. Het uiterst subtiele verstand van de gestorvene zal nu het zogenaamde intermediaire stadium betreden, waar volgens bijvoorbeeld boedhisten het eventuele volgende leven bepaald zal worden tenzij de stervende zich tijdens het proces compleet bewust kon blijven van wat er gebeurde. Hiervoor is een gevorderde staat van bewustzijn nodig, en dit kan men verkrijgen via meditatie en het beoefenen van het zich constant bewustzijn van zichzelf. Bewust zijn van dat men bewust is, bewust zijn van de eigen gedachtes, gevoelens/emoties.. Wanneer u dit goed doet zal er kalmte en vrede in uzelf aanwezig zijn, en met de tijd zal dit alleen maar toenemen. Het is een uitdaging, en daarover meer in een later stadium van deze website.

Het lichaam van de overledene moet niet bewogen worden, moet niet worden verplaatst tijdens of na het sterfproces en met voorkeur ook niet worden aangeraakt. Als het aanraken van de stervende of gestorven dierbare echt als een noodzaak zich voor mag doen, dan is het raadzaam om eerst de kruin van de gestorvene aan te raken terwijl men een persoonlijk gebedje doet of goede wensen maakt voor zijn/haar vrede en reis naar het 'hiernamaals'.

Het laatste stadium van het heldere licht eindigd wanneer alle warmte het lichaam heeft verlaten, en het gebied van het hart zal de warmte als laatste laten gaan. Een zeer ziek lichaam zal sneller dit stadium doorlopen, en zal een kwestie zijn van slechts enkele minuten tijd, net zoals bij mensen die in een ongeluk sterven. Het zou echter ook tot drie dagen kunnen duren (de normale wachttijd). Wanneer het lichaam begint te rotten en slecht te ruiken is het een duidelijk teken dat het laatste stadium is doorlopen.

Volgens de Bijbel zal men na het sterven in een 'eeuwige' slaaptoestand verblijven totdat de dag des oordeels eenieder uit zijn/haar slaap zal wekken om eventueel het eeuwige leven te krijgen in een ongecorrumpeerd lichaam ( = onbedorven, ongeschonden lichaam van licht / niet van de materie van deze wereld).

Een stille ruimte

Wanneer mogelijk maakt u een "stille ruimte" weg van het lichaam, om te rusten en te reflecteren, en misschien om u te kunnen focussen op het positieve. Dit kan uw verstand en spirituele kracht op een hoger niveau brengen. Erken betreurde zaken, zie ze als lessen die u heeft geleerd, en ontmoedig schuldgevoelens, deze werken louter en alleen vernietigend op u in zonder enig andere functie te hebben.

U en de stervende, wat u kan doen

Luister en erken wat men met elkaar zal delen, zonder beoordeling en veroordeling.

Loslaten moet worden aangemoedigd, seperatie en alles opgeven. Dit lukt met liefde en vertrouwen. Dit gaat ook op voor zaken die nog niet zijn afgehandeld, en dit kan worden gedaan of de stervende nu wel of niet bij bewustzijn is.

Bevestig geloof, toewijding en vertrouwen. Herinner de stervende, en elkander, aan eventuele spirituele voorbeelden zoals bijvoorbeeld Jezus of Buddha. Dit kan middels afbeeldingen en standbeeldjes die in het bliksveld van de stervende aanwezig zijn.

Waar men ook in mag geloven doet er hier niet toe, het doel is namelijk om een verstandelijke instelling van vrede, kalmte en vertrouwen te onderstrepen. Bijvoorbeeld, een stervende christen kan een kruis worden gegeven om in zijn/haar hand(en) te kunnen houden, ook als u uzelf daar geen affiniteit mee heeft. Respect, begrip en compassie gaan hier hand-in-hand.

Moedig universele liefde aan en de altruistische aspiratie om anderen te helpen en om dit mee te nemen met zijn/haar reis van het sterven, het intermediaire stadium en alle eventuele toekomstige levens.

49 dagen bidden

Boedhisten bidden gedurende 49 dagen na dit sterfproces van iemand, zij geloven immers dat het 49 dagen zal duren eer de gestorvene terug zal komen in een nieuw leven. Nu is dit misschien niet nodig, maar het zal zeker een positieve invloed hebben op uw gesteldheid (spiritueel, emotioneel en psychologisch) indien u voor een periode dagelijks positieve energie/gedachtes zal sturen, of zal bidden voor de gestorvene. Dan heeft u voor uzelf ook alles gedaan wat u kon, en kan alles voor u ook afgerond worden, zodat u met uw leven door kan gaan. U bent ook belangrijk.

Bezoek van de overledene

In de nacht na het overlijden van een dierbare is het mogelijk dat u zal dromen van hem/haar. Volgens boedhisten is dat niet een bezoek van de dierbare zelf, maar een 'geest' die zich aangetrokken voeld tot deze situaties. Zij nemen enkele kenmerken van de overledene over om zich als zijnde de overledene te kunnen presenteren aan u, of zelfs zichtbaar zullen zijn in die vorm als een geest. Het advies van boedhisten is om hier niet voor te vallen en om zonder op de emoties in te gaan er geen aandacht aan te besteden.

Dank u

Ik hoop dat deze informatie u op weg zal helpen naar een gezond bestaan.

Laatst

17 Oktober, 2018
5G stralingsgevaren: maarliefst 11 gevaren op een rij.
Meer...

24 Augustus, 2015
De Mythe van de 8-Urige Slaap: met tips om slaapproblemen op te lossen.
Meer...

7 Juli, 2011
Het Sterfproces: in de aanwezigheid van de dood, de acht stadia van het sterfproces.
Meer...

8 Mei, 2011
Full Body Scanners: wetenschappelijk onderzoek toont gevolgen voor de gezondheid aan.
Meer...